Worsteling belicht en verlicht

Ziekenhuisbestuurders worstelen met verantwoordelijkheid voor kwaliteit, zo blijkt uit het proefschrift van Louise Blume MSc, dat ik vanuit Q! begeleidde samen met Diana Delnoij (Tilburg University) en Jamiu Busari (Zuijderland). De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) financierde het onderzoek en vele grote en kleine ziekenhuizen werkten eraan mee. Het blijkt niet mogelijk in een ziekenhuis af te dwingen dat aan alle eisen tegelijk wordt voldaan. Er te veel accent op leggen decimeert de lust tot leren en demotiveert de staf. Te weinig aandacht voor compliance kan tot maatregelen van handhavers leiden.

Het onderzoek heeft al tijdens de uitvoering vele dialogen gevoed: met richtlijnontwikkelaars, met bestuurders, met zorgprofessionals en ook met koepels en overheid.

Het promotie-onderzoek was daarop ingericht en dat bleek een goede keuze: vele partijen werken mee aan oplossingen voor het vraagstuk dat een keuze leek tussen Scylla en Charybdis. Partijen hebben inmiddels eerste afspraken met elkaar gemaakt over hoe de onduidelijkheid en onoverzichtelijkheid te bestrijden.

Vijf ziekenhuizen hebben hun werkwijzen aangepast en versterken zo hun weerbaarheid. Vele andere zullen de systematiek van laveren nog kunnen versterken. Daarvoor heeft onderzoek aanknopingspunten genoeg opgeleverd.

Wij bieden o.m. op basis van het onderzoek raad aan toezichthouders en bestuurders van ziekenhuizen en zorginstellingen.

 

– Nico van Weert

 

 

Louise Blume hoopt woensdag 1 november aan Tilburg University te promoveren. Haar proefschrift vindt u hier.

 

 

Bron gebruikte afbeelding: https://papundits.wordpress.com/2011/03/22/libya-scylla-and-charybdis-redux/

 

 Nieuwsgierig wat Q! voor u kan betekenen? Neem digitaal contact met ons op of bel met Dr. Nico van Weert, directeur, telefoon: 06 5757 6740.